Bulbulin sivut
Home | Kuvia | Avoparikaijat Paulie ja Herra H | Reseptejä | Linkkejä | Ota yhteyttä

Tammikuu 2008 Paulien Avopäiväkirja

Paulie kädellä
paulie2_1_08.jpg
1/2008

Takaisin

Paulien Vieraskirja

 

5.1. 2008 Ruokapyramidi

HYVÄÄ UUTTA VUOTTA kaikille lukijoille, tuttaville ja lintuystäville!

Niin kuin jo varmaan aiemmin olen jossain kohti maininnut, harrastan "ravintotieteilyä" ja suurin osa itse nauttimastani ravinnosta on ns. elävää ravintoa. Tämä tarkoittaa että vihreät lehdet, oraat ja versot sekä idut muodostavat ruokavalion pääosan. Näiden lisäksi syön paljon kasviksia, vihanneksia, hedelmiä sekä siemeniä ja pähkinöitä. Kuulostaa ihan papukaijan ruokavaliolta :) Viljaa syön vain idätettynä tai oraina - muussa muodossa viljatuotteet ovat varsin huonosti sulavia ja pelkästään turhan hiilihydraatin lähde. Varsinkin pimeään aikaan syön myös päivittäin vähän juustoa tai munaa, jotta D-vitamiinin ja kalsiumin tarve tyydyttyy varmasti. Toki näitä saa myös esim. seesaminsiemenistä ja auringonkukan siemenistä, mutta pelaan varman päälle. Ns. lihavitamiinia eli B12 -vitamiinia saa syömällä hurjat määrät kanttarelleja, mutta itse kyllä turvaan senkin saannin niin, että silloin tällöin - käytännössä kun tekee mieli eli tosi harvoin - hippasen kanaa tai muuta lihaa. Eli jatkuu papukaijamaiseen tapaan tältäkin osin :D

Olen tutustunut suht laajasti itse papukaijojen ja tietysti avoparikaijojen ruokavaliovaatimuksiin. Ylläkuvatun mukaisesti syömällä nekin pärjäävät hyvin. Hedelmien ja marjojen osuus vain on avoilla suurempi kuin minulla ja juureksia avot syövät vähemmän kuin mitä itse syön. (Tämä on ihan loogista jos ajattelee luonnossa elävää papukaijaa: harvemmin ne varmaan kaivavat porkkanoita maasta...). Elävän ravinnon opeilleni olen Paulin ruokavaliota suunnitellessani saanut vahvistusta myös netin "Holistic Birds" -sivuilta. Sieltä löytyy seikkaperäiset selostukset eri ravintoaineista ja niitä sisältävistä ruoka-aineista sekä pikkutarkat tiedot ruokavalion suunnitteluun ravintopyramidin avulla. Ilokseni huomasin että esimerkkinä ravintopyramidin käytännönsovelluksesta oli koirasavoparikaijan päivittäiset ruoka-annokset. Sanomattakin on varmaan selvää, että viljaan perustuvat pelletit tai mitkään muutkaan käsitellyt ruoka-aineet eivät näihin suosituksiin kuulu. Eivät myöskään ns. ravintolisät ainakaan mittavissa määrin. Poikkeuksena merilevä ja esimerkiksi alfaalfa, jota myös elävän ravinnon oppien mukaan ihmisten pitää nauttia päivittäin, koska ne sisältävät huiman määrän arvokkaita mineraaleja ja esimerkiksi K-vitamiinia. Mahdollisimman suurin osa ruoka-aineista pitäisi olla biodynaamisesti tuotettuja luomutuotteita, sillä vain puhtaat elintarvikkeet sisältävät kaikki niihin kuuluvat ravintoaineet täysimääräisinä ja oikeissa suhteissa.

Paulien kohdalla tietysti A-vitamiinin saanti on tärkeää, mutta siitä ei tarvitse olla huolissaan, sillä vihreät lehdet kuten pinaatti ja kaalinlehdet (sekä erilaiset versot) sisältävät sitä samoin kuin tietysti bataatti ja porkkana sekä Paulin superherkku granaattiomena. Jos syvän vihreitä lehtiä kuuluu ruoka-annokseen päivittäin, perinteistä porkkanaa ja bataattia ei tarvitse avollekaan syöttää edes joka päivä. Välttämättömän D-vitamiinin ja kalsiumia Paulie saa kovaksikeitetystä kuorineen tarjoillusta munasta sekä lihasta, vaikka kalsiumia on myös runsaasti joissain kasviksissa ja hedelmissäkin.

Papukaijan ruokapyramidi avoparikaijoille mukautettuna voisi minun mielestäni sisältää seuraavat ruoka-ainesuhteet ja tällä perusteella minäkin olen Paulieta jo pitkään ruokkinut. Kasvikset, vihannekset sekä hedelmät ja marjat muodostavat noin 60 % ruokavaliosta. Juurekset, palkokasvit ja viljatnoin 10 %. Siementen ja pähkinöiden ja idätettetyjen siementen osuus on 25 %.

20 % = n. 1/2 dl VIHREÄT LEHDET, ORAAT, VERSOT

15 % = vajaa 1/2 dl VIHANNEKSET

25 % = runsas 1/2 dl MARJAT JA HEDELMÄT

10 % = 1/4 dl JUUREKSET, VILJAT, PALKOKASVIT JA NIIDEN IDUT

15 % = vajaa 1/2 dl KUIVAT JA IDÄTETYT SIEMENET JA IDÄTETTY VILJA

10 % = 1/4 dl PÄHKINÄT

5 % = 1 rkl ELÄINKUNNAN TUOTTEET (MUNA, KALA, LIHA)

Lisäksi 1/2 tl MERILEVÄÄ silloin tällöin ripoteltuna ruuan päälle

VIHREISIIN kuuluvat kaikki tummanvihreät salaatit ja lehdet sekä erilaiset viljojen oraat ja siemenestä kasvatetut versot.

Tärkeimpiä vihreätä salaatteja ja lehtiä ovat mm. pinaatti, endiivin lehdet, lehtikaalit, kaalinlehdet (ne vihreät, jotka yleensä heitetän pois), punasalaatti, sinapinlehdet, punajuuren, nauriin ja muiden juurikkaiden lehdet, mangoldi sekä romainesalaatti sekä kotoinen voikukka. Kaikki yrtit ovat vihreitä lehtiä. Myös juuresten naatit kuuluvat tähän ryhmään. Naatteja on helppo kasvattaa itsekin (ja ne maistuvat myös ihmisille salaatin seassa). Juureksen yläpää leikataan ohuesti irti ja laitetaan lautaselle, jossa on vettä. Muutamassa päivässä porkkanan, punajuuren, retiisin, lantun ja nauriin naatteja voi leikata omalle lautaselle salatiiksi tai papukaijan kuppiin osaksi vihreää annosta.

Oraat ovat oma lukunsa ja niiden ravintoarvosta ja terveellisyydestä on jo päästy tieteellisestikin jonkinlaiseen yksimielisyyteen. Myös paljon kiistelty vehnänoraasta puristettu mehu on todettu nyttemmin ihan tieteellisesti varsinaiseksi terveyspommiksi. Oraita on helppo kasvattaa itse vaikka viljoista ja riisistä. (Vehnä onnistuu aina ja tattarikin on melko helppo). Vehnänoras kasvaa hyvin myös nyt pimeimpään aikaan jopa ilman lisävaloa. Muista käyttää aina luomusiemeniä ja biodynaamista (luomu) multaa, jota saa ainakin joistain suurimmista marketeista nykyään. Oraan voi antaa kasvaa noin 15 cm:iin - tämän jälkeen sillä ei enää ole kovin paljon ravintoarvoa. Oraat voi silputa kuppiin tai tarjoilla tuppoina häkin pinnoista. Joskus kasvatan Paulielle pienen kupin orasta, jota se voi nyppiä itse.

Versot ovat ravintoarvoltaan hyvin monipuolisia ja kaikinpuolin terveellisiä ja vielä hyvän makuisia. Versoja voi kasvattaa itse helposti ainakin kuivatuista herneistä ja auringonkukan siemenistä. Versot tarjoillaan, kun sirkkalehdet ovat auenneet ja siemenen kuoret alkavat pudota lehtien päältä. Tämän jälkeen versoista tulee kitkerän makuisia eikä niiden ravintoarvokaan ole enää yhtä hyvä. Versot voi oraiden tapaan silputtuna, tuppoina tai suoraan kasvukupista. Pimeimpään vuoden aikaan versojen kasvatus saattaa edellyttää lisävaloa muutaman tunnin päivässä. Esimerkiksi lukulamppua käyttämällä auringonkukan versot kasvavat kohtuullisesti.

VIHANNEKSIA ovat maanpäällä kasvavat kasvikset, kasvit ja kukat sekä puut. Tärkeimpiä näistä ovat mm. voimakkaan väriset vihannekset. Nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, että kaikki voimakkaan tummanvihreät, punaiset ja keltaiset vihannekset ovat ravintoarvoiltaan rikkaimpia. Perusruokavalioon kuuluvat ainakin seuraavat: parsan nuput ja tavallinen parsa, selleri, artisokka, kukkakaali ja ruusukaali sekä paprikat sekä chili. Myös syötävät puut kuuluvat vihanneksiin (mm. omenapuu, paju, poppeli, haapa ja syreeni). Kurpitsasta ja kesäkurpitsasta ja tomaatista sekä vesikrassista papukaijoille voi tarjota sekä kukan että hedelmän. Samoin mm. kamomillan, syreenin, voikukan, ohdakkeen ja omenan kukat ovat syötäviä. Vihanneksiin kuuluvat myös tomaatti ja tuore maissi ja okra. Tässä on mainittu vihanneksista vain niitä, jotka ovat ravintoaineiden saannin kannalta monipuolisimpia. Muita vihanneksia voi tarjota "lisänä" ja vaihtelun vuoksi.

MARJAT JA HEDELMÄT kuuluvat avojen ruokavalioon yhtä tärkeänä osana kuin vihreät. Ravintokoostumukseltaan marjat ovat hedelmiä parempia ja niissä on yleensä vähemmän sokereita. Parhaimpia on tummat ja syvänväriset marjat ja hedelmät, joissa koko hedelmän malto on voimakkaan värinen. (HUOM! EI KUITENKAAN AVOKADO, se on vaarallista linnuille). Marjoista ainakin mustikka ja kirsikka ja herukat ovat varma vaihtoehto. Hedelmistä perusruokavalioon kannattaa ottaa ainakin kiivi, papayja tai mango, aprikoosi (HUOM! LINNUILLE EI APRIKOOSIN KIVEÄ), melonit ja se iänikuinen granaattiomena ;) Sitrushedelmissä on paljon sokeria, joten ne yleensä maistuvat. Ravintoaineita niissä ei ole huomattavia määriä lukuunottamatta C-vitamiinia, jota saa myös vihreistä vihanneksista tarpeeksi. Vaikka esimerkiksi omena usein maistuu ja on helposti saatavaa se ei ravintoarvoiltaan ole kovin arvokas hedelmä. Sitä voikin käyttää lisukkeena mieluummin kuin perusruokavalioon kuuluvana hedelmänä. Viinirypäleissä ei ole paljoa muuta kuin sokeria ja vettä. Arvokkaammat kuoret jäävät yleensä linnuilta syömättä. Viinirypäleen siemenet taas ovat terveellisiä (vrt. viinirypälesiemenöljy).

JUUREKSET, PALKOKASVIT, VILJAT on melko pieni ryhmä ravintopyramidissa. Juurekset eivät papukaijoille ole kovinkaan luonnollista ravintoa- avoille ainoastaan keitetty bataatti ja porkkana kuuluvat perusruokavalioon sisältämänsä A-vitamiinin esiasteen vuoksi. Palkokasveja ovat tuoreet herneet ja sokeriherneet ja tuoreet pavut sekä pavunidut. Tuoreet pavut pitää aina ryöpätä (kiehuvassa vedessä). Kuivatutuista pavuista keitän itse sekoittamaani papuseosta, jossa on hieman keitettyä vehnää ja tattaria sekä papujen lisäksi kikhernettä ja linssejä. Paulie saa sitä kerran viikossa.

Viljaa ei tarjoilla Paulielle kuin idätettynä ja lähinnä vehnää ja tattaria silloinkin ja joskus harvoin keitettyä riisiä. Viljat kuulvat tähän ryhmään - paitsi idätetty vilja, joka kuuluu Siemenet ja pähkinät -ryhmään. Jalostetut viljatuotteet (hiutaleet, murot tai pasta) eivät kuulu Paulien ruokavalioon lainkaan. Millään tavalla välttämätöntä ei ole siis antaa esimerkiksi makaronia tai keitettyä perunaa.

SIEMENET JA PÄHKINÄT Paulie saa kuppiinsa päivittäin. Pähkinöiden osuutta syövät myös namipaloina annetut pähkinäherkut. Ostan Paulielle eläinkaupasta "Isojen papukaijojen siemenseosta", joka sisältää erilaisia siemeniä, vähän viljaa sekä pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä sekä chiliä. Siemeniä ja ja joitain pähkinöitä (manteli) voi helposti idättää. Kaikki viljojen ja siementen (paitsi pavun) idut kuuluvat tähän ruoka-aineryhmään.

ELÄINKUNNAN tuotteita Paulie saa miltei joka päivä ruokalusikallisen verran. Tähän kuuluvat kaikki lihat, kala ja muna, jotka on huolellisesti kypsennetty. Kananluita Pauli järsii mielellään, vaikka niissä ei olisi lihaa lainkaan. Luuydin sille maistuu sekä keitetyistä kanan- että naudanluista. Yleensä tarjoan päivittäin ruokalusikallisen verran kovaksi keitettyä munaa kuorineen, kasvisöljyssä paistettua naudanjauhelihaa, pienen kananluun tai nokareen kalaa. Helpointa tämä on kun erottaa tarvittavan määrän kun valmistaa ruokaa perheelle. Tämä kannattaa tehdä ennen maustamista ja varmistaa että liha on varmasti kypsää.

Merilevää voi käyttää kuivattuna ja ripotella ruuan päälle tai sitten kuivattua merilevää voi liottaa hetken vedessä ja tarjoilla pehmeänä.

Itse jaan ruoka-aineet niin, että Paulie syö miltei päivittäin jokaisesta ruoka-aineryhmästä päiväannoksen verran. Toki riittää jos suhteet toteutuvat esim. viikkotasolla, mutta omasta mielestäni on helpompaa noudattaa joka päivä samaa rutiinia. Jokaiseen ryhmään kuuluu lukematon määrä eri ruoka-aineita, joten olen vähän ajan myötä vähentänyt annoksen sisältämiä vaihtoehtoja (yleensä vain yhtä tai kahta eri lajia kustakin ryhmästä). Toisaalta Paulie ei syö samaa ruokaa usein edes kahtena päivänä peräkkäin, joten vaihtelu toteutuu tällä tavalla. Ruokavalion monipuolisuus ja laajuus pitääkin pystyä sovittamaan niin, että vaihtelun avulla varmistetaan kaikkien tarvittavien ravintoaineiden saanti esim. parin viikon jaksolla. Toisaalta ruoka-aineita ei ravinnonsaannin kannalta tarvitse vaihdella niin paljon maistuvuuden vuoksi. Mitä pysyvimmiksi ruoka-aineryhmien suhteet ja tarjonnan pystyy vakiinnuttamaan ja mitä enemmän ruoka-aineet vaihtuvat, sitä varmemmin ruokavalio sisältää kaiken tarvittavan.

Koska Paulie on yleensä päivällä pidemmän ajan yksin annan aamulla runsaimman ruoka-annoksen. Olen huomannut että vihreät ja vihannekset maistuvat parhaiten aamulla (kun on vielä nälkä). Aamun ruuan tulee olla sellaisessa muodossa, että se säilyy koko päivän pilaantumatta. Aamun annokseen kuuluvat vihreät.Yleensä annos sisältää paria lajia vihreää, niin että toinen on jotain "lehteä" ja toinen yrttiä. Lisäksi aina jotain orasta tai versoa joko edellämainittujen sekaan silputtuna tai suoraan kasvukupista. Lisäksi Paulie saa vihreiden kanssa päivän vihannesannoksen, joko kupista silputtuna tai paloina tai sitten hedelmätikusta pureskeltavaksi päivän aikana. Yleensä laitan päivän puuhaksi myös jotain vähemmän arvokasta vihannesta tikkuun tai salaattipalloon ajanvietteeksi. Yleensä ymppään aamun annokseeen myös juurekset tai palkokasvit, niin että vuorotellen viikon jokaiselle päivälle jotakin seuraavista: keitetty bataatti, tuoreet herneet tai pavut, tuore porkkana, papujen idut, keitetty papuseos.Mikäli tarjolla on idätettyä viljaa tai muita siemeniä nekin tarjoillaan aamulla.

Iltapäivällä viiden-kuuden maissa Paulie saa hedelmät ja marjat, yleensä niin, että annoksessa on yhtä perushedelmää ja marjaa ja lisänä jotain muuta hyvää, mutta ei niin ravitsevaa ;) kuten omenan kota tai pari viinirypälettä. Tämän annoksen lisänä Paulie saa myös päivittäisen lihan tai munan.

Iltapalaksi kahdeksan maissa Paulie saa siemenet ja pähkinät (mikäli pähkinäannosta on jäljellä seurustelun yhteydessä tarjottujen maapähkinöiden jälkeen). Se menee mielellään häkkiinsä mutustelemaan näitä ennen nukkumaan menoa.

Yleensä poistan kaikki ruuat yöksi(hedelmät pilaantuisivat). Siemenet saatan jättää varsinkin, jos tiedän että aamuruoka myöhästyy esimerkiksi viikonloppuna, kun nukumme pidempään. Jos otan siemenetkin pois, Pauliella on kuitenkin aina siemeniä tai kuivattuja hedelmiä tarjolla paperituppoihin piiloteltuna ympäri häkkiä ajankuluksi. Usein häkissä on myös hirssitähkän pätkä tai viljantähkä, josta voi nyppiä välipalaa tarvittaessa.

Päivittäinen ruokalista voi näyttää Pauliella esimerkiksi tältä

Aamulla klo 9

vihreä-vihannesseos+juures:

1/2 dl pinaattia, muutama basilikan lehti, herneen versoja tai vehnän orasta

vajaa 1/2 dl kesäkurpitsaa tai maissia tai okraa

1/4 dl pavunituja tai bataattia tai porkkanaa tai palkokasveja päivän "listan" mukaan

(silloin tällöin merilevää kuivattuna tai liotettuna)

mahdollisesti pari ruokalusikallista viljojen tai siementen ituja

Iltapäivällä klo 17

hedelmät+liha

runsas 1/2 dl mangoa ja mustikkaa

1 rkl kananmunan keltuaista ja kuorta

Iltapala klo 20

kuivat siemenet ja pähkinät

1/2 - 3/4 dl siemenseosta (riippuen herkkuina jo annettujen pähkinöiden määrästä)

Tällaiseen ruokavalioon on Paulien osalta siis päädytty ensinnä siitä syystä, että Paulie söisi mahdollisimman terveellisesti ja monipuolisesti. Toisaalta ruoka-aineet ovat sellaisia, joita kotoa aina löytyy. Kesällä kukat ja puut ovat ilmaisia - talvella ne voi korvata helposti tutuilla vihanneksilla. Ruokinta on minun mielestäni helppoa kun joka päivälle on tietyt "annokset", joiden sisältämiä ruokia voi vaihdella ja joista valitaan yksi tai korkeintaan kaksi. Vaihtelu varmistuu sillä, että näitä yhtä tai kahta vaihdellaan päivittäin. Tällaisella systeemillä ei tarvitse pohtia ja miettiä "mitä tänään laitettaisiin" ja ruokinta on myös helppo "ohjeistaa" tarvittaessa muille. Annokset ovat sen verran suuria varsinkin aamulla, että Pauliellekin jää myös valinnan varaa. Joinain päivinä joku kelpaa enemmän kuin toisena ja tietyt suosikitkin ovat tietysti jo muodostuneet. Turhaa stressiä ei tarvitse ruuan suhteen muutenkaan ottaa: pidemmällä välillä (viikko tai kaksi viikkoa) jotkut syömättä jääneet tai jätetyt perusaineet korvautuvat muilla vastaavilla. Ainoastaan pähkinöiden syöttämisessä saa olla jatkuvasti tarkkana. Maapähkinöitä menisi kilo päivässä, mutta nyttemmin olen alkanut tämänkin herkun jakaa pieniksi suupalankokokoisiksi nokareiksi.

Otan mielellään vastaan papukaijojen ja varsinkin avojen ruokintaa ja Paulien ruokavaliota koskevia kommentteja sekä kaikenlaisia lisäohjeita ja vinkkejä. Niitä voi käydä naputtamassa vaikka Paulien Avovieraskirjaan, johon löytyy linkki tämän sivun yläosasta :D

Edit Text

Avoparikaija - Eclectus Roratus
Paulien päiväkirja